Eko-Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych

Eko-Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych we wsi Praslity na Warmii, znana też jako Bosa Ekologia, to miejsce zaczarowane, pachnące zbożem, chlebem, ziołami. Mieszkamy w nim od 1994 roku. Od samego początku podążamy drogą ekologii, kontynuując dzieło pierwszych rolników ekologicznych w Polsce, którzy są naszymi nauczycielami. Już od 1995 roku nasze gospodarstwo, funkcjonujące pierwotnie pod nazwą Eko-Eden, ma pełny certyfikat ekologiczny.

Na naszych polach rosną stare odmiany zbóż konsumpcyjnych: żyto, orkisz, płaskurka, jęczmień. Ze zbóż tych powstaje mąka do wypieku pysznego, domowego chleba, którego smak staraliśmy się odtworzyć z babcinych receptur. Dwa razy w tygodniu w zbudowanym rękami Mariusza tradycyjnym piecu ceglanym rozpala się ogień. Pieczone w nim bochenki, przygotowywane na zakwasie żytnim, bez polepszaczy i konserwantów, to kwintesencja tradycji, zdrowia i ekologii. Na razie trafiają do odbiorców w dostawie bezpośredniej, w przyszłości będą dostępne również w sprzedaży przez internet. Latem i jesienią po wypieku chleba rozgrzany piec zmienia się w… przetwórnię owoców! To w nim, tak jak w dawnych czasach, powstaje jedyny w smaku dżem i syrop malinowy.

1
2
3
4

W gospodarstwie mieszkają zwierzęta: stado 20 owiec, konie i kury nioski rasy zielononóżka – to stara polska rasa kur, dobrze przystosowana do chowu w gospodarstwach ekologicznych. Kury cieszą się swobodą na wolnym wybiegu, dokarmiane są paszą z własnych upraw. Od 2017 na kilku polach Mariusz uprawiane również kilka odmian konopi. Z tych powstają kolejne produkty: początkowo susze (herbaty suszone, fermentowane, mieszanki przypraw) i ekstrakty (oleje CBD, CBG), od niedawna również konopny olej jadalny.


Pachnąca świeżym chlebem i suszem konopnym Eko-Zagroda to jednak od samego początku również ekologiczna uprawa owoców i warzyw gruntowych. To właśnie one – ziemniaki, buraki, marchew, dynie i cukinie, mieszkanka warzywnego suszu, a także pyszna kiszona kapusta i ogórki w pierwszej kolejności trafiają do sprzedaży online w Warmińskim koszyku. Nie zabraknie też przygotowanych czarodziejską ręką Bożeny przetworów owocowych: dżemu i syropu malinowego.

Nasze produkty nie zawierają glifosatu ani innej chemii rolnej. Wszystkie plony są zbieramy i przetwarzamy własnymi rękami. Oznacza to, że produkujemy tyle warzyw, ile jesteśmy w stanie opielić, zebrać i przetworzyć. Żyjemy i pracujemy zgodnie z rytmem przyrody: warzywa i przetwory są dostępne w sprzedaży od momentu zbioru lub przetworzenia do wyczerpania zapasów. Może się zdarzyć, że produkt, który chcesz zakupić, jest akurat niedostępny – zapraszamy wtedy do sięgnięcia po inne towary z naszego koszyka. Na pyszne, prawdziwie ekologiczne warzywa warto poczekać!